L’Ullal Cultural presenta la polifacètica figura de Pablo Grau, cineasta d’Algemesí, aprofitant la presentació del llibre Voluntad. Agustin Caballero, fent cinema a Carcaixent (1928) d’Edicions 96 que divulga el rodatge de la pel·lícula Voluntad.
LVA.- La presentació tindrà lloc 9 de novembre a les 19.30 hores al Casino Lliberal d’Algemesí i comptarà amb la participació de Lluís Escartí, autor d’un dels articles que recull el llibre, Lola García Hinarejos, coordinadora del llibre i Vicent Terol, professor, historiador i net de Pablo Grau. A més també ens acompanyarà el fill d’Agustí Caballero.
L’any 1928, Agustín Caballero, un emprenedor de Carcaixent filmava Voluntad, una pel·lícula muda ambientada als horts de tarongers. Per a fer possible aquesta iniciativa, es va envoltar d’actors professionals i aficionats, d’un director italià de prestigi (Mario Roncoroni) i d’un operador de càmera amb experiència, com era Pablo Grau, veí d’Algemesí. Pablo Grau va ser un emprenedor: aventurer, enginyós i visionari. Apassionat per l’aviació, l’any 1910 va fabricar i pilotar un avió a la ciutat de València. Temps després es va interessar pel cinema i abans de participar a Voluntad ja havia rodat una pel·lícula a Algemesí.
El rodatge de Voluntad va haver de vèncer múltiples dificultats: pluja persistent, actors que fallen a última hora i s’han de substituir per aficionats, problemes amb el cel·luloide… L’estrena fou un èxit però l’arribada del cinema sonor va frustrar el somni cinematogràfic d’Agustín Caballero i Pablo Grau. Tot i amb això, la pel·lícula va generar moltes anècdotes i situacions interessants, a més de ser una fita ineludible de la història del cinema valencià. Un document únic de la societat valenciana a finals dels anys 20 del segle XX.
Per sort, l’interès de la família en conservar els rotllos de cel·luloide així com la dedicació d’algunes persones van permetre restaurar la pel·lícula i que ara per ara encara la podem gaudir, tot i que la Guerra Civil i la Pantanada van posar en risc la seua conservació.
Ara, quasi cent anys després, apleguem als descendents dels participants en el rodatge i presentem un llibre divulgatiu que analitza la pel·lícula i el seu context, a més de publicar per primera vegada els documents conservats al voltant de la producció: el diari de rodatge, el guió, fotografies… Un llibre de lectura agradable i amb moltes imatges que expliquen el context i els detalls del rodatge.
Al llibre participen, a més de Lluís Escartí, Adrià Besó, de la Universitat de València, Áurea Ortiz i Inmaculada Trull, de la Filmoteca Valenciana, o Bernat Daràs, cronista de Carcaixent. El llibre ha sigut coordinat per Dolores Garcia Hinarejos, bibliotecària de la Biblioteca Pública Municipal de Carcaixent, i Pau Àlvarez López, d’Edicions 96, i es publica gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Carcaixent i Edicions 96. La pel·lícula i el llibre foren escollits per la Filmoteca Valenciana per commemorar el Dia del Patrimoni Audiovisual, el passat 27 d’octubre.