El dret a l’eduació és un dret fonamental que cal fer efectiu per a xiquets i xiquetes de famílies socialment desafavorides. També volem que s’estudie la gratuïtat d’1 any a totes les escoles infantils municipals.
Que els xiquets i les xiquetes de 2 anys acudisquen a una escola infantil no sols permet conciliar la vida laboral i familiar en molts casos, sinó que en sí és també un benefici per al xiquet i xiqueta, que d’aquesta manera se socialitza entre igual i adquireix hàbits i pràctiques aviat. No obstant això, hi ha famílies econòmicament desafavorides que no es plategen que el seu fill o filla vaja a un aula de 2 anys perquè fins aquest curs era pagant, i això resultava difícil o impossible en el cas de moltes famílies del barri del Raval. Però en l’actualitat les aules de 2 anys són subvencionades al 100% per Conselleria, i per tant hem d’afavorir que totes les famílies del Raval que vulguen dur als seus fill o filles a una aula de 2 anys ho puguen fer. I certament no ho tenim difícil.
En l’actualitat l’EIM “Els xiquets” és un centre que compta amb una autorització per a tres aules, tot i que en realitat sols té en funcionament dues, una d’1 any i altra de 2 anys. Queda per posar en funcionament la tercera unitat que en el conveni de 2002 era d’1 any. Volem que es demane el canvi de nivell per a convertir eixa unitat d’1 any, que no s’està fent servir, en una de 2 anys, tal i com ja es va fer al centre “Mestre Lozano”. El Raval necessita decisions polítiques efectives, i aquesta és una que es pot prendre. Escolaritzar a tots els xiquetes i xiquetes de 2 anys del barri és important per a la millora de la convivència social del barri, és invertir en el futur dels nous ciutadans i és fer de l’educació un factor de cohesió social i lluita de les desigualtats. A més és una mesura que no implica cap construcció nova, perquè al centre espai i aules hi ha de sobra i el cost de l’aula seria finançat íntegrament per Conselleria, no per l’ajuntament.
Però l’aposta d’un ajuntament progressista ha d’anar més enllà per això M+S ALGEMESÍ aposta per la gratuïtat de les escoles infantils municipals en tots els seus nivells, i no sols en 2 anys.
En primer lloc cal recordar que la resta de nivells també estan finançats en part per Conselleria a través del “Bo infantil”, i sobretot que el que es recapta com a aportació dels usuaris és una part poc significativa però que té un gran cost de gestió, i més quan si tenim en compte que per motius socioeconòmics existeixen famílies exemptes del pagament. Cal veure si el cost de recaptar eixos diners, i d’atorgar beques a les famílies amb menys recursos, paga la pena per als diners recaptats. Ara és el moment de fer-ho ja que cal procedir necessàriament a la modificació de l’ordenança fiscal pel tema de la gratuïtat de 2 anys, modificació que cal fer ja.
A més a més eixa possibilitat ve també possibilitada perquè ara Conselleria financia el 100% de les aules de 2 anys i per tant l’ajuntament ha alliberat diners que podem invertir-se novament en educació, Eixa mesura afavoriria l’escolarització dels xiquets i xiquetes amb menys recursos. Per a nosaltres l’educació ni és un bé de consum, ni pot ser sols un privilegi sols per a la gent que té diners.
Amb aquesta mesura s’escolaritzarà a alumnat que d’altra manera no anirà a un centre educatiu fins més tard pel simple fet que no pot pagar ni la quota mensual que ara es paga -al voltant dels 60€- quantitat que per alguns potser ridícula. però per altres pot ser gran. Les famílies que estan en situació de vulnerabilitat econòmica no poden portar al seua fill a un centre privat, i el que volem és que puguen accedir sense problemes al sistema públic.
Més Algemesí