Si l’equip de govern ho fa, més Algemesí presentarà una denúncia per no ser la proposta avalada pel consell escolar municipal.
més Algemesí.- El pasat dia 10, pocs minuts després d’acabar-se el Consell Escolar Municipal (CEM) en el que es decidia democràticament que únicament el divendres 29 de setembre fos no lectiu, l’alcalde d’Algemesí, José Javier Sanchis, anunciava als mitjans de comunicació que, a més de presentar aquesta proposta, paral·lelament presentaria, avalada per informes municipals, la de l’equip de govern: que fos declarada no lectiva tota la Setmana de Bous a canvi de treballar el Dijous Sant, el dilluns de Sant Vicent i de concloure el curs no el dia 21, sinó el dia 26 de juny.
Però si realment l’equip de govern acaba presentant també la seua proposta, i ho fa com a proposta, estarà prevaricant. La Resolució de 14 de juny de 2023 que estableix el calendari escolar per al curs vinent, en el seu punt sisé és clara, “Els ajuntaments, previ acord del Consell Escolar Municipal, podran proposar un màxim de 3 dies festius, a efectes escolars”. Sols es poden elevar a Conselleria aquelles propostes que tinguen un previ acord del CEM, i cal recordar que la proposta que va posar damunt la taula l’alcalde i la regidora d’educació va obtindre zero vots de la resta de comunitat educativa. Com s’atreveixen a elevar-la si ni escoles públiques ni concertades, ni docents ni famílies la volen? Quin significat té per al nou alcalde i la nova regidora d’educació la paraula democràcia? El tema del calendari escolar es debatí i aprovà democràticament ahir, i ahí deu quedar-se. L’expedient de proposta deu contenir únicament l’acta del CEM i la proposta oficial.
Fora de l’expedient oficial poden enviar tots els estudis que vulguen a la Conselleria però no els poden transformar en cap petició de proposta diferent, perquè sols es pot enviar una única proposta. L’Ordre d’11 de juny de 1998, que és d’època de Zaplana, en el seu article 5.2 és igualment clara quan indica que els ajuntaments remetran “la relació de dies que es proposen, a més d’adjuntar-hi certificat de l’acord adoptat, respecte d’això, pel Consell Escolar Municipal quan estiga constituït”. L’alcalde, que no ha pogut convèncer en Algemesí a cap membre de la comunitat educativa, ara parla en la premsa de que vol “convèncer” a la Conselleria, demostrant un autoritari menyspreu tant per la legislació vigent, com per la voluntat democràtica expressada lliurement en el CEM.
Una simple lectura de l’Ordre esmentada deixa ben clar que la Direcció Territorial no pot deixar d’autoritzar cap proposta que s’ajuste a la legalitat, tal i com és el cas. PP i VOX s’han encarregat d’intoxicar l’opinió pública indicant que la decisió no és vinculant i que la Conselleria pot ratificar-la o fer-ne una altra. Això és rotundament fals i si algú fa la proposta (Ajuntament), o si Conselleria n’aprova una diferent, estaran prevaricant, i més Algemesí presentarà una demanda tant contenciosa administrativa com penal -si fos el cas- perquè estaríem davant una clara prevaricació.
Aquest lamentable episodi almenys ha servit per a demostrar que lluny del que ens venien, no ens trobem davant un govern del PP que moderaria a VOX, sinó de tot el contrari, d’un PP extremista que competeix amb el seu alter ego. Amb aquest comportament antidemocràtic i autoritari el senyor Sanchis demostra que ell només és un titella autoritari al servei de VOX, però davant d’aquestes demostracions de força i autoritarisme sempre trobaran la defensa aferrissada dels valors democràtics que farà més Algemesí.