L’institut afronta el repte de posar en marxa un cicle tradicionalment masculinitzat des d’una perspectiva de gènere que afavorisca la incorporació de la dona.
LVA.- L’IES Bernat Guinovart ha rebut el vist i plau de la Direcció General de Formació Professional atenent una vella reivindicació. Es tracta de la reimplantació del Cicle Mitjà de Mecanitzat, un dels cicles fundacionals de l’institut que des de sempre s’havia impartit fins l’any 2012. Però des de que va desaparèixer, el contacte diari amb el món empresarial denotava que continuava existint una alta demanda de torners, fressadors, mandrinadors, operaris de la industria del metall… És per això que any rere any el centre venia indicant la conveniència de tornar a activar-lo, i enguany, huit anys després, la Conselleria ha atés la petició.
Amb la incorporació d’aquest nou cicle, l’IES BERNAT GUINOVART impartirà en el curs 2020-2021 cicles de quatre famílies diferents, sent un dels instituts de la comarca que, sense ser un Centre Integrat, compta amb una oferta formativa de Formació Professional molt diversa. Als cicles de les família d’Administratiu, Robòtica i Manteniment s’uneix ara aquest cicle de Mecanitzat, la qual cosa permetrà augmentar la plantilla de professorat en dos nous professors o professores. Es passarà també de tindre 12 grups de FP a 13 el curs 20/21, i 14 el 21/22. Però allò important és que es passarà a oferir a la gent d’Algemesí i de La Ribera més possibilitats de formació i, per tant, més eixides laborals.
Segons explica el Director del centre, Juan Francisco del Amor “hem decidit que el cicle s’impartisca per la vesprada per a permetre que el puga cursar, tant la gent més jove que acaba l’ESO, com qui ja està en el mercat laboral i vol augmentar o complementar la seua formació. Cada vegada la gent que treballa és més conscient de la necessitat d’una formació contínua, i busca matricular-se en cicles professionals per a completar la seua formació i poder promocionar laboralment”.
Per la seua banda la Cap d’Estudis d’FP Pilar Doñate, explica quin és el difícil repte que des de hui mateix han assumit, “a ningú se li escapa que parlar de mecanitzat, de torner o de fressador és parlar d’un cicle masculinitzat, i eixe és el nostre repte: treballar per a que deixe de ser-ho. Som conscients que això no ho aconseguirem el primer any, ni el segon, però igual com ja ens està passant en la resta de cicles industrials anem a fer tot el possible per a que les xiques vegen que ací també tenen una eixida professional i per a que s’apunten a cursar-lo. Ja que Conselleria ens dona l’oportunitat de tornar-lo a posar en marxa anem a fer-ho per posar-lo d’una manera diferent, per a posar-lo en funcionament tenint present la perspectiva de gènere.”
En el context actual, amb la crisi que ha significat la COVID-19 que s’uneix a la crisi agrícola que afecta a La Ribera, el fet que Conselleria aposte per ampliar les possibilitats de formació la nostra comarca és una molt bona notícia. El curs que ve 30 persones d’Algemesí i de la comarca tindran l’oportunitat de formar-se per poder, en dos anys, incorporar-se al mercat laboral amb un títol baix el braç.
Destacar novament que es tracta d’una titulació altament demanda entre les industries de la comarca, una titulació que ve a omplir un buit que s’havia generat.
El centre atendrà qualsevol dubte i donarà informació a través del telèfon 96 248 75 25 i en el correu 46001217@gva.es