El museu restaura i presenta vestits originals de la Dècada de 1920 procedents de col·leccions particulars i de la Casa Insa.
El Museu Valencià de la Festa durà a terme el pròxim 4 de Maig a les 19.30, per cinqué any consecutiu, la desfilada històrica, que en aquesta ocasió girarà al voltant dels anys 20, titulada com «Moda, cuplet i varietés».
En aquesta edició, de nou organitzada i dirigida pel comissari i historiador de l’art especialitzat en història de la moda, Guillem Alventosa Talamantes, el fil conductor que marcarà el viatge a través de l’indument serà la música, la dansa i l’art com reflex de la societat i la moda al període 1920-1929. Sainet líric, copla, cuplet, tango, foxtrot, ritmes estrangers com el xarleston, formaran part del fil musical que acompanyarà la gran quantitat de peces i complements (barrets, mantells, borses…) entre les quals figuren vestits originals cedits, procedents de col·leccions privades, dissenyats per ressonats creadors com Lady Duff Gordon – Lucille, House of Adair, Edward H. Molyneux… i algunes reproduccions, lluïdes per un conjunt de 44 models que s’encarregaran de traslladar-nos a aquesta època.
El comissari i un equip de modistes contractat per l’Ajuntament d’Algemesí a través d’un programa de l’ADL i el SERVEF han estat treballant en la posada a punt per aquest projecte que es materialitzarà la setmana vinent. Mesos de treball d’investigació, consulta de fonts, recerca i posada en valor dels conjunts que formaran part de la desfilada i posterior exposició. Vestits amb aplicacions en pedreria, cristalls, dibuixos geomètrics art déco i complements originals entre els quals figuren barrets cloche, de copa, d’ala ampla i borses de Whiting and Davis.
El treball ha consistit en la recuperació dels elaborats brodats, reconstrucció d’aquelles peces que estaven en mal estat i que s’havien emprat amb anterioritat, neteja dins de les possibilitats de tot allò que formarà part de la desfila i posterior exposició, però sempre respectant les mesures de salvaguarda i conservació d’aquestes històriques mostres d’art tèxtil.
Un projecte que ha mogut un gran conjunt de col·laboradors locals, des de perruqueries, centres d’estètica i maquillatge, fins orfebres i joves estudiants d’art dramàtic, dansa i caracterització. En conjunt un treball en equip amb l’objectiu de donar a conéixer la història des d’un punt de vista diferent del comú, a través de l’indument i la música com a forma de lectura per entendre el context sociocultural d’un període com va ser el que compren de 1920 a 1929.