El pressupost ascendeix a 4.844.840 euros i està destinat a infraestructura, 1.100 llits, equipament bàsic i la instal·lació de sistemes de comunicacions.
LVA.- Ha començat la primera fase de muntatge dels tres hospitals de campanya que la Conselleria de Justícia i Interior està construint a València, Alacant i Castelló.
450 operaris treballen per a tindre preparats els 752 mòduls que composaran les construccions en les tres províncies. Les actuacions a realitzar inclouen l’aprovisionament de 1.100 llits (880 estàndard i 220 articulades): 200 llits per a l’hospital de Castelló, 400 per al d’Alacant i 500 per al de València, que estarà situat junt a la Fe. Un 20% dels llits de cada hospital seran per a UCI; un altre 20% per al servei de cures intermèdies; 55% per a assistència de pacients adults i el 5% restant per a xiquets i xiquetes.
A més, en estos hospitals s’estan instal·lant àrees de recepció i admissió, magatzem, vestuari, sala d’estar, despatxos de treball, magatzem de farmàcia, magatzem de llenceria i ofici net/brut. S’està procedint també al lloguer d’equipament de banys i WC, a més d’equipament de climatització durant un període de quatre mesos.
L’elecció d’este tipus d’instal·lacions (mòduls de 6 per 3 metres) respon a la versatilitat d’estes infraestructures, ja que poden adaptar-se a les necessitats d’espai i a l’atenció de pacients que requereix el tractament de coronavirus.
Des del punt de vista assistencial, estes instal·lacions permeten mantindre unes determinades condicions, com pot ser l’aïllament individual i mantindre l’amplitud necessària per a evitar la sensació de tancament.
També fan possible aplicar tractaments particularitzats a pacients amb simptomatologia respiratòria, diferents als que s’ofereix a pacients amb patologia general.
Mesures de seguretat i prevenció
A més, Gabriela Bravo, titular de Justícia i Interior, ha assenyalat alguns detalls sobre la seguretat i que fan este tipus d’instal·lacions «altament recomanables» per a pacients afectats per COVID-19. Així, per exemple, «les estructures metàl·liques que conformen l’estructura dels mòduls són d’alumini, en lloc de ferro o acer, ja que sobre este material la vida del virus és molt menor (desapareix a les dos hores) i, a més, els sòls són de plàstic, es poden plegar i són fàcilment “desinfectables”, ha explicat.
Estos centres semi-permanents disposaran també de banys, dutxes i vàters portàtils que comptaran amb aigua calenta per a afavorir la profilaxi. Es contractarà, a més, un servei diari de neteja i de descontaminació a empreses locals.
Primers llits la setmana pròxima
L’inici d’esta fase permetrà que la setmana que ve s’instal·len ja els sòls i comencen els treballs de subministrament d’energia elèctrica. L’objectiu és que, a la fi de la Setmana Santa, els tres hospitals puguen funcionar completament amb fins a 1.100 llits extres.
La consellera ha recordat que estes instal·lacions podran albergar, si fóra necessari, futurs pacients afectats per COVID-19 en pròximes onades de la pandèmia al llarg de l’any. D’esta manera, els hospitals de campanya permetran «descongestionar la càrrega diària dels hospitals en l’actualitat, però també més endavant, la qual cosa ens permetrà avançar-nos a escenaris futurs».