En les últimes Eleccions Municipals, celebrades el 28 de maig, el Partit Popular va ser la formació més votada a Algemesí. 20 dies després prenia possessió del càrrec d’alcalde José Javier Sanchis Bretones, un jove de 30 anys amb inquietuds per la política des de que tenia 17. Després de dos legislatures en l’oposició, ara es troba en la responsabilitat de dirigir el seu poble i complir en un programa que prioritza l’atenció ciutadana i les necessitats del dia a dia. Però qui és José Javier Sanchis? Com és el nou alcalde?.

El nou alcalde d’Algemesí treballant en el seu despatx. M.C.

Carlos Bueno.-  – La Veu d’Algemesí: Com es defineix?

– José Javier Sanchis: Com un veí més de la nostra ciutat que sempre ha tingut inquietuds polítiques. Tinc 30 anys, sóc mestre d’Educació Primària i d’Atenció a la Diversitat, i treballe en un centre educatiu d’Algemesí. Sóc una persona molt familiar. M’agrada disfrutar dels meus, i en especial compartir temps amb la meua dona, que és el meu pilar en esta aventura.

 

Quan va entrar en política i per què?

– Participe en la vida política local des dels 17 anys, quan em vaig afiliar a la secció juvenil del PP d’Algemesí. Va ser una amiga de l’institut la que em va animar a formar part del partit, ja que des de sempre m’he interessat per la política, però en especial per la política municipal, la de gestió del dia a dia del poble. Al poc de temps em designaren president de Noves Generacions i des de 2015 he sigut regidor de l’Ajuntament en l’oposició. Per què vaig entrar en política? Em considere un poc “friki” del carrer, ja que sempre que isc vaig pensant: “esta vorera està per a reparar, esta paperera hauria de canviar-se, estes faroles no fan prou llum…”. Les coses es canvien des de dins, així que, allà anem.

Esperava accedir a l’alcaldia en estes eleccions?

– Teníem molt bones perspectives. Hem treballat molt al llarg de la legislatura i també durant la campanya. Hem dissenyat un programa electoral realista i que aporta nous projectes que són il·lusionants, però que prioritza l’atenció ciutadana i les necessitats del dia a dia. També comptem amb un equip de persones preparades i amb experiència en la gestió. Pense que s’ha valorat per part de la ciutadania.

A banda, és evident que existia un descontent generalitzat per algunes actuacions de l’anterior govern i per la forma de funcionar.

José Javier Sanchis en el balcó de l’ajuntament. M.C.

Pensa que vosté pot aportar algo nou respecte als seus predecessors en l’alcaldia?

– Els temps canvien i les necessitats socials també. El fet de ser una persona jove, pense que pot aportar molt a la política local a l’hora de fer les coses. Venim amb idees renovades i piles molt carregades, però sobretot a explicar el que fem i per què ho fem. Hi ha gent que diu que m’ha votat al poble i que en la vida votaria al PP en unes generals o autonòmiques. Això ja és símptoma de que alguna cosa nova estarem aportant. Em quede amb això.

Sembla que la seua manera d’actuar en política és menys visceral del que molts col·legues ens tenen acostumats.

– Sempre m’han dit que soc una persona prou tranquil·la i amb molta paciència. No se si poden considerar-se virtuts, però moltes vegades en política són bones aliades. Crec que en l’àmbit polític es pot dir tot amb respecte, sent educat i sense apel·lar a qüestions personals. Així m’ho ensenyaren i així intente aplicar-ho en el dia a dia. No sempre ens hem trobat amb la mateixa actitud per part d’alguns polítics que tenim enfront, però això no va a canviar la meua visió de què la institució està per damunt de tot.

Entre els polítics de diferents partits hi ha tantes enemistats com sembla en els Plens?

– Cal diferenciar la discrepància ideològica de la relació de cordialitat. Som persones normals i corrents. De vegades, la gent s’estranya quan ens veuen parlant pel carrer o en un to més distés i relaxat. És com si ens tinguérem que dur malament perquè sí. I, la veritat, és que en general la relació fora del plenari és molt cordial.

Moment del jurament del càrrec com a alcalde. M.C.

Imagine que haurà dissenyat un ordre de prioritats per a començar a treballar.

– Primer que tot anem a atendre les qüestions que ens hem trobat ja encetades. La piscina és la primera d’elles. Esta obra tenia un termini d’execució de set mesos i porta més d’un any i mig en marxa. De moment, hem comunicat formalment a l’empresa l’advertiment de l’obertura d’un expedient sancionador com a mesura de pressió. Incomprensiblement, esta gestió no s’havia fet per part de l’equip de govern anterior. Esperem poder obrir sobre el 15 de juliol, encara que el termini acabava el 30 de juny.

Altra de les preocupacions és el Centre de Salut. També hem demanat a la Conselleria que ens done informació de l’estat de les obres i de l’empresa que va a executar-les. Per surrealista que parega, tampoc des de l’ajuntament érem coneixedors d’esta informació. Quant al col·legi d’Educació Especial, les obres ja estan en marxa i esperem que seguisquen el ritme previst.

A partir d’ací, anem a començar a atendre necessitats. Prioritat màxima la reparació de voreres i vies públiques. Estan abandonades des de fa anys i necessitarem una gran inversió per a anar posant el poble al dia. També incrementar la presència policial i garantir la seguretat en places, parcs i passos subterranis. Estem treballant ja en la instal·lació de càmeres de vigilància.

Després que l’any passat la Setmana de Bous es declarara lectiva, un dels temes pel qual molta gent està expectant és el calendari escolar. Encara que no depén directament de vosté, pensa que es pot revertir la situació?

– Recorde l’any passat aquell plenari on Marta Trenzano va dir que anava a reunir al Consell Escolar per a començar a treballar la situació d’enguany. He demanat les actes d’eixes reunions i la realitat és que no s’ha convocat cap Consell per a parlar del tema ni tampoc s’ha tractat en cap dels consells de l’últim any. Dóna la sensació que han volgut apartar el tema al màxim, sobretot perquè teníem les eleccions prop. Amb el canvi de corporació, ens hem trobat amb esta herència enverinada i hem de convocar el Consell Escolar en uns dies per a decidir els dies no lectius. El principal problema és que no ens han deixat temps de marge. A pesar de tot, anem a fer valdre el consens i anem a treballar per a intentar reconduir la situació.

A més de les seues funcions com a alcalde, vosté serà l’encarregat de l’àrea de Promoció Econòmica. Supose que era un desig personal.

– És una àrea molt transversal i que marca la línia política de l’ajuntament. Recolzar als comerciants i als empresaris locals està dins de l’ADN de l’equip de govern i, per tant, considerava interessant que l’Alcaldia gestionara esta àrea directament per a què la interlocució fora més directa i resolutiva.

Amb el bastó de manament de l’alcaldia d’Algemesí. M.C.

Què és el que més li preocupa de la situació actual de l’ajuntament?

– El poc de marge de maniobra que tenim ara mateix. Hi ha moltes partides que les han deixat, literalment, a zero. No tenim diners per a fer coses noves en les partides de Parcs i Jardins, Seguretat Ciutadana, Esports, Cementeri, Salut o Agricultura… Estan entrant factures a l’ajuntament que no tenien consignació pressupostària. Moltes d’elles, els tècnics no saben ni qui les ha demanat. A banda, hem hagut de tornar 60.000 euros de la subvenció de la reforma del Parc Salvador Castell perquè no s’havia certificat l’obra a temps. Això va a generar-nos un dèficit i tenim també pendent el pagament de 500.000 euros als propietaris de la zona de Bernat Guinovart d’uns terrenys que s’adquiriren en el mandat d’Emili Gregori i que encara no s’havien pagat.

La situació no és que siga dramàtica, però no ens ho han deixat fàcil. Estem ja treballant en buscar vies de finançament i en la reducció dels gastos.

Pensa treballar pensant en la immediatesa o en el llarg termini?

– Hem de buscar l’equilibri. Les xicotetes coses que requereixen immediatesa s’han d’atendre quan abans. Punts sense il·luminació, problemes de seguretat vial, adaptació de voreres… Però també s’ha de pensar en el llarg termini i governar amb trellat. Esta legislatura ha sigut la del “fer sense pensar”. Hem condemnat el poliesportiu amb una piscina que no és del tamany que la nostra població necessita i que no està en un lloc adequat. S’han fet carrils bici per fer, sense sentit comú i que estan provocant més problemes que beneficis. Les noves pistes multiesportives també estan generant problemes i ja estem construint nous vestuaris perquè no es va voler fer bé des del primer moment. No es pot governar pensant en arribar a unes eleccions amb el poble ple de parxes, s’ha de governar pensant en fer les coses bé.

Quin termini es dona per a convéncer als escèptics que la seua elecció ha sigut encertada?

– La política de hui està molt polaritzada. El discurs de l’odi i el de la por fan molt de mal, i això provoca una desafecció pel simple fet de ser d’una ideologia determinada. Més que convéncer als escèptics, m’agradaria poder resoldre els seus problemes. Segurament, els seus problemes seran els de molts altres veïns. Pense que ací és on entra en joc la política municipal i tenim quatre anys per davant per a demostrar-ho.