L’actual portaveu del grup municipal M+S Algemesí anuncià en l’assemblea de gener que es retirava de la vida política activa. El perill d’una involució política i social força una nova reconfiguració del valencianisme local.
En 2010 un grup de valencianistes d’Algemesí provinent de diferents forces polítiques, o sense afiliació política, encetaren amb una gran il·lusió un projecte polític que acabà amb la legalització d’un nou partit local, M+S ALGEMESÍ, que a més de tenir personalitat jurídica pròpia serví també com a plataforma de treball per als col·lectius locals d’altre formacions. En aquells inicis s’ajuntaren, a més de gent independents, militants del Bloc Nacionalista Valencia, d’Iniciativa dle Poble Valencià i d’Esquerra Republicana del País Valencià. En tan sols un any aconseguir muntar una llista electoral legalitzada pel propi partit i aconseguiren dos regidors, igualant així els millors resultats del valencianisme polític progressista a Algemesí. Quan M+S ALGEMESÍ sorgí de fet no existia com a tal ni l’actual coalició Compromís.
El treball no sols d’eixos dos regidors, sinó principalment de tot un col·lectiu implicat va fer que en 2015 es duplicaren el número de vots i el de regidors establint, per ara, un rècord en la representació del valencianisme polític en el consistori. Però en 2015 la manera de presentar-se fou diferent. M+S ALGEMESÍ no es presentà per separant sinó que la llista municipal va ser legalitzada per la coalició Compromís per tal que els vots d’Algemesí computaren per al Diputat Provincial. I això fou un encert, donat que s’aconseguí que el Diputat Provincial de la demarcació fos de Compromís, cosa que no hagués estat possible sense la participació de M+S ALGEMESÍ.
Novament la realitat política canvia i en 2015 Compromís accedí al govern de la Generalitat i a presidir molts ajuntament de la comarca. És evident que polítiques locals de M+S ALGEMESÍ han coincidit amb les polítiques locals i nacional de Compromís, però tal coincidència no es visibilitzava clarament i directament en Algemesí, on la marca electoral d’aquetes polítiques continuava sent M+S ALGEMESÍ, cosa lògica també perquè en el projecte participaven persones independents i afiliats d’ERPV.
A ningú se li escapa que estem en un moment crític donat que tenim davant nostre la possibilitat d’una involució política i social per la fragmentació i radicalització de les forces de la dreta, involució que no volem que arribe a Algemesí. Els companys i companyes de Compromís consideren que ha arribat el moment de visualitzar clarament la marca Compromís al nostre poble. El portaveu del Grup Municipal, que no és membre de Compromís, també havia arribat a eixa conclusió i per això havia donat un pas al costat per permetre tal visualització. De fet en l’assemblea que realitzà en el mes de gener ja va anunciar que no es presentaria a encapçalar el projecte de M+S ALGEMESÍ.
Evidentment la convivència fructífera d’aquest huit anys entre els col·lectius locals de Compromís i ERPV, juntament amb els membres independents, ha estat molt fructífera per a Algemesí i per al valencianisme en general, però ara ha arribat el moment que aquelles forces que tenen implantació supramunicipal reformulen el projecte local a Algemesí per a fer del valencianisme polític no sols una opció de futur, sinó l’opció que lidere el govern d’Algemesí.
Més Algemesí