El llibre que us presente aquesta vegada és un fascinant viatge al voltant de la nostra memòria. I és que “Clapir. El crit de la Història” és una interessant col·lecció d’articles breus d’un grup de joves historiadores i historiadors valencians, nascut a la Universitat de València el 4 de febrer de 2013. Entre ells es troben dos historiadors d’Algemesí, Raül Añó Bresó (1991) i Josep Francesc Bisbal-Chinesta (1991). En aquest volum, setze membres del Grup Clapir ens presenten la part més divulgativa de les seues recerques, les quals abasten des del remot passat romà en Valentia o Saguntum fa més de dos mil anys, fins a l’epopeia dels valencians a Nova York en la dècada de 1910 o dels milers de refugiats en el port d’Alacant al final de la Guerra Civil espanyola.
Ens trobem doncs, amb uns textos escrits per valencianes i valencians amb un enfocament novedós, que ens mostren amb vertader rigor la veritat lluny dels clixés habituals d’altres investigadors. Així doncs, al llarg de cada article sura la passió d’uns joves que veuen les coses des d’una altra perspectiva, tot apostant per la nostra mirada i la nostra identitat. Els estudis recorren un ampli arc cronològic i treballen aspectes oblidats per la història oficial, tot deixant entreveure realitats que mai no havíem contemplat. D’aquesta manera, la varietat temàtica és amplíssima i realment colpidora, amb estudis breus que podem llegir i que de segur despertaran la nostra curiositat. També, el llenguatge utilitzat i la terminologia és divulgativa i assequible a tothom.
M’ha semblat especialment important el fet que se’n parle del paper de les dones al llarg de la nostra Història, així com el tractament de temes que no són habitualment historiats i que resulten molt atractius. Per exemple, les dones en les Germanies de València, les cigarreres de València i l’Asil de Lactància o l’arribada del cinema a València. En fi, 21 investigacions fresques i saludables que trenquen amb els tòpics i que il·lustren una altra cara del poble valencià.