El Raval es converteix en un mercat de la droga

Després d’anys de lluita contra les drogues, després d’aconseguir ficar entre reixes als dos clans de traficants més importants del Raval, després d’alçar fins a 600 actes en un any per tinença i consum d’estupefaents, es retrocedeix part del camí caminat. L’Equip de Govern posa en pràctica una política policial més permissiva que resta poder als agents de l’autoritat i els ‘camells’ tornen a expandir-se. Fins a Algemesí arriben toxicòmans de tot arreu, i la delinqüència sembla anar en augment al temps que puja el tràfic de drogues i baixa l’autoritat policial.

CARLOS bueno, la veu d'algemesí

Carlos Bueno

Algemesí torna a ser un dels focus més actius de distribució de drogues de la Comunitat Valenciana. Atrets per la bona qualitat i la venda a xicoteta escala des de cinc euros, a la nostra població arriben nombrosos consumidors per a comprar les seues dosis diàries, sobretot d’heroïna. La majoria porten els diners justs i hi ha qui es queda a pernoctar en el municipi esperant que la caritat dels veïns els proporcione les monedes necessàries per a seguir comprant i per a tornar als seus llocs d’origen. Alguns quan no aconsegueixen la suma necessària delinqueixen. També ho fan molts dels empadronats ací, i l’índex de robatoris sembla que ha augmentat considerablement en els últims mesos. Diverses vivendes del casc urbà han patit ja les conseqüències i també els llauradors es queixen de l’increment dels furts en els horts.

marihuana sintètica droga la veud'algemesíLes raons d’esta situació cal busca-les en la política policial de l’actual Equip de Govern, que sembla tendir a suavitzar les intervencions de la Policia Local. Diversos agents consultats per LVA asseguren no sentir-se recolzats en les seues accions pels mandataris polítics de l’ajuntament. “Se’ns qüestiona cada actuació, sobretot si són enèrgiques, i molts companys estan desil·lusionats i desmotivats”, ens manifesten.

En una nota publicada per UGT, el sindicat denunciava que “no és comprensible

[pullquote]

L’estació de trens d’Algemesí s’ha convertit en la que major número d’incidències pateix a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’episodis relacionats amb l’afluència de toxicòmans a la nostra ciutat. Atrets per la proximitat del barri del Raval, on es ven gran part de la droga, molts d’ells s’animen a viatjar sense el pertinent bitllet, fins i tot alguns creuen les vies sense atendre a la prohibició de fer-ho. Malgrat el risc que comporten estes accions, es tracta d’incidències que, de moment, no han influït en el tràfic ferroviari. D’altra banda, alguns veïns han confessat la seua reticència a anar pel pas subterrani de l’estació a certes hores, de la mateixa manera que, en alguns moments, els encarregats de la seguretat van haver de vigilar amb especial èmfasi els urinaris de l’edifici.

[/pullquote]

que més del 80% de les baixes de malaltia que es produeixen en la plantilla siguen per depressions i ansietat. En estos dies s’han produït més baixes i no ens consta que els responsables polítics hagen mogut ni un dit, màxim quan coneixen les circumstàncies que provoquen estes situacions, i és trist veure com agents que vetlen per la seguretat de tots nosaltres, són vexats, discriminats, perseguits i tractats d’una forma indigna”.

El dur comunicat signat per Francisco Santisteban Moya, Secretari General del sindicat, continua dient: “El responsable polític d’este col·lectiu, o no sap o no vol solucionar este gravíssim problema i posar fi a les discriminacions i als tractes de favor. Reflexió: alguns viuen ara millor que amb l’anterior govern municipal. Des d’UGT denunciem este tema per última vegada, la pròxima prendrem les accions legals que en dret corresponguen a més de demanar les responsabilitats polítiques que hi haguera. Sembla mentida, per no dir vergonyós, que amb un govern d’esquerres ocórreguen estes coses, però ja veiem que són pràctica habitual”.

Sembla ser que, a causa d’estes baixes laborals que denuncia UGT i al permís per a treballar en labors administratives únicament en el torn de matí als companys que tenen concedida la segona activitat, en l’actualitat només es compta amb la meitat d’una plantilla de 53 policies locals. El resultat és una reducció visible del número d’efectius que vigilen la nostra ciutat, tant dins del casc urbà com en el terme municipal. A esta situació cal afegir que la Policia Nacional i l’Autonòmica, que no fa tant temps patrullaven freqüentment pels nostres carrers, han reduït la seua presència a Algemesí de manera dràstica, pel que sembla, motivat per una deterioració de les relacions entre el nostre Consistori i els dos cossos de seguretat.

Tot indica que l’augment de la venda de drogues és fruit d’este depriment panorama, sobretot en el barri del Raval. Fa uns anys es va aconseguir desmantellar i ficar en la presó als dos clans més importants que operaven en la zona, el dels “Navarro” i els “Cara Mula”. Ara en la barriada s’han instal·lat ‘camells’ de menor notorietat que proporcionen xicotetes dosis d’heroïna i altres narcòtics a consumidors vinguts de tot arreu. Però les actes alçades per la policia per consum i tinença de substàncies estupefaents -que van arribar a 600 en un any- ni tan sols s’han mantingut, al contrari, s’han reduït a més de la meitat en els últims mesos.

No hi ha estudis que relacionen l’augment de la venda de drogues amb l’increment de la delinqüència, però tot fa pensar que la pèrdua d’autoritat de la nostra Policia Local ha propiciat que una i una altra circumstàncies vagen de la mà. Asensio García, Regidor de Seguretat Ciutadana, i la resta de l’Equip de Govern hauran de replantejar-se les estratègies que estan duguent en la matèria si no volen que Algemesí seguisca escalant posicions en el lamentable rànquing de drogues i delinqüència, i sobretot si desitgen que els ciutadans visquem amb la major tranquil·litat possible i dins de la llei.