L’agricultura valenciana, un sector importantíssim com a motor econòmic i de creació de llocs de treball en la nostra localitat, està patint episodis importants que venen a repercutir molt directament sobre els productors i en una gran minva en el rendiment de les parcel·les.
Des dels periodes de sequera i altes temperatures patits durant el passat hivern que van obligar els propietaris a establir torns de reg en èpoques inusuals amb una disminució important en la producció fins als episodis de pluges torrencials patits durant este hivern, des de novembre de 2016 fins a Gener de 2017 i tenint en compte les fortes ratxes de vent que hem patit estos últims dies. Estes evolucions anòmales del clima estan produint alteracions negatives en el cicle vegetatiu dels cultius, potser comencem a notar les plantes sense vigor, mustigues i amb una notable disminució del creixement com a conseqüència de les alteracions produïdes.
Actualment, als danys produïts pels últims episodis de pluges torrencials cal afegir els que afecten la producció de la pròxima campanya i al creixement vegetatiu de l’arbratge degut a problemes com l’asfíxia radicular.
L’asfíxia radicular és el procés per mitjà del qual l’aigua desplaça a l’oxigen en el sòl, limitant la capacitat de respirar de les plantes a través de les arrels. Apareix quan hi ha un excés d’aigua en el sòl, independentment de que siga per poc o molt de temps, tal com ha succeït en estes ocasions.
Quan un terreny entollat es queda saturat d’aigua per algun temps es poden produir els problemes propis de l’asfíxia radicular com la parada de creixement, absència de nous brots amb llangor i esgrogueït generalitzat, clorosi, defoliació continuada amb caiguda de fulls i flors, acompanyat amb el decaïment de la planta. Depenent de les condicions climatològiques poden aparèixer determinats fongs com Armillaria mellea, Phytophpthora sp., Rosellina necttrix, etc.. donant lloc a processos com a podridura del coll i les arrels, gomosis del tronc i les branques principals i l’aiguat dels fruits.
A tot açò cal afegir la preocupació dels productors per la vigilància de la collita que encara puga quedar en bones condicions en els arbres i que no ha tirat a terra les fortes ratxes de vent patides, ja que va en vies d’aconseguir uns preus atractius per a aquells que són amants de l’alié. Junt amb esta situació cal tindre en compte que s’acosta l’època de plantacions de nous plançons, per lo que la preocupació dels propietaris de les parcel·les respecte a la seguretat i vigilància és màxima.
Per tot això, sol·licitem que es prenguen el següents acords
- L’Ajuntament d’Algemesí utilitze la partida destinada a ajudes agrícoles (410 48901 Ajudes Agrícoles) per a subvencionar als propietaris els tractaments destinats a pal·liar els efectes de l’asfíxia radicular, tractaments per a millorar l’estat fitosanitari de les plantes i estimulants de la brotació.
- L’Ajuntament d’Algemesí es pose en contacte amb les empreses locals que puguen dur a terme l’aplicació d’este tipus de tractaments i acorde l’aplicació del tractament.
- Que s’incremente la dotació de personal de la patrulla mediambiental i la seua presència en el terme municipal per a actuar de forma preventiva.
Font: PP