Comunicat de l’Assemblea de l’Associació de Dones Feministes d’Algemesí en resposta a les últimes notícies.
Assemblea de l’Eixam feminista d’Algemesí.- L’Eixam feminista d’Algemesí va nàixer a 2016 per la necessitat que un grup de dones valentes sentia de comptar en el poble amb un espai per a la reflexió, el suport mutu i la lluita per assolir aquest món feminista amb el qual totes nosaltres també somiem.
Quan milites en l’Eixam és impossible no fer política. Però fer política no significa ser partidista. A l’Eixam no hi ha cabuda per al partidisme perquè el feminisme va més enllà de la política de torn.
El feminisme no és una moda. El feminisme, com a lluita sociopolítica, té més edat que molts dels partits polítics històrics d’aquest país i pot abanderar la conquesta de molts drets per a les dones. I en aquesta conquesta de drets, tota la societat és beneficiada i esdevé més justa. Drets com ara la participació política, el sufragi universal, l’accés a l’educació superior i els drets sexuals i reproductius.
El 17 de novembre passat, el diari Levante publicava la notícia que el nostre consistori plantejava als pressupostos de 2024 retirar la subvenció nominativa de 2.000 euros que fa uns anys rebem anualment. L’alcalde ho justificava perquè a les eleccions de juliol vam demanar el vot per al bloc progressista, fent política fora de la nostra línia d’actuació.
El 23 de novembre passat, se celebrà el plenari extraordinari per a l’aprovació dels pressupostos en el qual al representant de Vox, soci al consistori del PP, li va paréixer important manifestar-se al respecte justificant la retirada de la subvenció perquè l’única cosa que diuen que fem és “una col·laboració per a organitzar el 8M” i, a més, incidint en el fet que, en algun moment, utilitzarem una imatge de “milicianes de la guerra civil, amb les connotacions i el significat que té això”. I, a més, el representant de Vox, pregunta de forma retòrica: “això que té que vore amb el feminisme?”… i nosaltres pensem en com és possible aquest desconeixement de què és el feminisme.
Les feministes lluitem per visibilitzar i millorar la situació de desigualtat a la qual ens relega el patriarcat mitjançant violències arrelades en l’estructura social, econòmica i política. I és evident que volem treballar junt amb governs que no neguen la violència masclista i faciliten recursos al moviment associatiu per a continuar amb la seua tasca seguint el principi de subsidiarietat (article 5, apartat 3 del Tractat de la Unió Europea).
No plantejarem la petició del vot progressista apel·lant a la participació de les dones en la votació per una qüestió partidista sinó perquè forma part de la nostra acció política promoure la participació de les dones en tot allò que pot canviar les estructures patriarcals establertes que milloren les nostres vides. A més, aquesta acció va ser compartida arran del nostre territori per col·lectives de Xàtiva, Ontinyent, Alcoi, Albal, entre altres.
La necessitat d’aquest tipus d’incidència política l’hem heretada de totes aquelles dones valentes i lliures que, al llarg de la història han defensat amb el seu cos, la seua intel·ligència i el seu cor a totes les dones, i aquest legat és imprescindible per a nosaltres.
Aquelles dones són, per exemple, les intel·lectuals que van haver de vestir d’home per a estudiar a la universitat, perquè el món que se li havia assignat se li feia xicotet. Parlem de les milicianes a la guerra civil que posaren el seu cos per defensar perquè sentien que anaven a perdre els drets que acabàvem d’encetar amb la república. Parlem de les dones aparadores d’Elda que ja als anys 70 començaren a organitzar-se per demanar millors condicions laborals. I també, per descomptat, tenim un referent fonamental a Algemesí en les dones que lluitaren per incorporar-se, l’any 1997 per primera vegada, com a integrants de ple dret a les colles muixerangueres.
La nova Junta de l’Eixam li ha oferit recentment a l’Ajuntament d’Algemesí treballar en una relació basada en el diàleg i la col·laboració, però amb totes les qüestions exposades deixa clara la seua resposta i, per tant, no hi ha confluència en les nostres línies d’actuació.
L’Eixam segueix el seu full de ruta, i no pararem de contribuir a crear un món feminista.