L’algemesinenc Toni Bellón Climent ha presentat a la Universitat de València la primera tesi doctoral sobre la Festa de la Mare de Déu de la Salut.
LVA.- La tesi doctoral «El procés de patrimonialització de les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (1959-2020)» va ser presentada el passat 9 de febrer en la Universitat de València per Toni Bellón, algemesinenc graduat en Geografia que va estudiar el màster d’Antropologia Social i va realitzar les pràctiques en el Museu Valencià de la Festa en 2015.
Es tracta del primer estudi d’aquestes característiques on els membres del tribunal, format per Albert Moncusí (Universitat de València), Cristina Sánchez (CSIC) i Xavier Roigé (Universitat de Barcelona), van destacar l’aportació on l’autor exposa com s’ha desenvolupat el procés de patrimonialització de la festivitat i la transformació dels seus significats, traspassant els aspectes purament religiosos per a configurar-se en l’element aglutinador de la identitat col•lectiva algemesinenca així com en un referent simbòlic valencià.
A més, en la tesi es posa èmfasi en la configuració de la Muixeranga com al principal emblema de la localitat. “Actualment ja no es solament la peça musical la que genera identitat sinó els valors que se li associen: un grup de persones unides que fan una construcció humana sobre la base de la pinya que les sustenta, i on tothom hi té cabuda (xiquetes i xiquets, homes, dones, majors, gent del poble, forasters, etc)”, destaca l’autor.
Toni Bellón va estar guanyador en 2016 del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, convocat per Edicions del Bullent i el Museu Valencià d’Etnologia, per l’obra «Els bastonets d’Algemesí», i en 2018 va obtenir el Premi d’Investigació antropològica Joan Francesc Mira, convocat per l’Associació Valenciana d’Antropologia, per l’estudi «Usos i pràctiques de la tradició: Les muixerangues d’Algemesí.»