Cavallers i cavalleresses, va de bo. El trinquet d’Algemesí torna a ser una realitat. Uns dels edificis més singulars del nostre poble i que tants records ocupa en la memòria dels nostres veïns, serà adquirit per la Generalitat Valenciana en 2022, mitjançant els pressupostos participatius.
JoseVi Blasco.- En l’actualitat, el trinquet d’Algemesí (situat a la confluència del el carrer Nou amb Ronda del Calvari), caracteritzat per ser molt complicat a causa de tindre una pista molt esvarosa que es pintava de sovint per tal de camuflar el lluït de la superfície, és una propietat privada. Aquest edifici, d’un gran valor cultural, es va construir en 1936, i va entrar en funcionament una vegada va acabar la Guerra Civil Espanyola. Els anys posteriors de la seua edificació, fins al voltant dels anys 60, al trinquet es jugaren partides de nivell professional i també aficionat. «El temple sagrat» per als romàntics de la pilota, es va convertir en el punt neuràlgic del poble. Un lloc que respirava molta pilota i molta vida. En ell, els nostres avantpassats pogueren gaudir de les partides dels ídols d’Algemesí, entre ells «Vendrellet» i «Danielet».
No obstant això, el món professional va anar amainant, i des de l’any 1970 fins a la dècada dels 90 l’activitat del trinquet es va centrar en el món aficionat, malgrat que va seguir mantenint una animada activitat d’aficionats amb partides d’un gran nivell. Amb l’aparició del Club de Pilota d’Algemesí a finals del darrer segle i començaments del present, la pilota es va començar a jugar al minitrinquet situat al poliesportiu Joan Girbés. Encara que es van seguir jugant partides esporàdiques al trinquet fins al seu tancament l’any 2010, a conseqüència de la jubilació dels propietaris del edifici, que en el seu moment havia substituït al teatre municipal de l’època.
El trinquet va aparéixer perquè era, entre altres motius, una oportunitat de obtindre beneficis econòmics. La gran afluència de gent que hi tenien aquests espais permetia poder muntar un negoci dins d’ells i poder-li treure rendiment, com servici de bar. «Mira, ací és on tenien els entrepans els amos«, comenta un home en tornar a entrar després de molts anys al trinquet.
Un trinquet que tornarà a ser una realitat. El Club de Pilota d’Algemesí es va adonar el darrer juny, de l’existència dels pressupostos participatius, que són una oportunitat on qualsevol habitant de la Comunitat Valenciana pot presentar una proposta amb l’objectiu de millorar algun espai o crear algun nou projecte, i són els mateixos habitants de la Comunitat Valenciana els que voten quin projecte els interessa més. És per això que la colla de pilotaires d’Algemesí no va dubtar en presentar la compra del trinquet com a un possible projecte, i les votacions foren un èxit. «En poc més d’una hora diguérem a la gent que no votara, perquè ja no feia falta, havíem excedit els vots«, comenta Plàcid Navarro, president del Club. Ara, una vegada superades les diferents fases prèvies, la Generalitat ha escollit la recuperació del trinquet com una de les propostes guanyadores i, per tant, serà adquirit per les arques públiques en 2022.
Una instal·lació molt necessaria per al Club de Pilota d’Algemesí. En la present temporada, el club que fou guardonat l’any 2018 amb el premi Paco Cabanes per la integració de la dona al món de la Pilota, té en la seua pedrera dues sessions diferents d’uns 13 xiquets, tres equips femenins i una escola d’adults. «L’ajuntament ho va encertar amb l’illa de la pilota (espai situat al poliesportiu amb diferents pistes per tal de jugar a les diferents modalitats de la pilota valenciana). És la millor instal·lació de la Comunitat Valenciana per iniciar-se a la pilota«, destacà Plàcid Navarro, que, no obstant això, remarcà la necessitat de recuperar el trinquet per tal que els xiquets puguen jugar partides de lliga al poble.
La llargària necessària per a poder jugar partides federades és de 48 metres. El minitrinquet del poliesportiu té 40 metres i obliga als futurs pilotaires d’Algemesí a haver de desplaçar-se a altres pobles per poder jugar partides oficials. Però, el nostre trinquet mesura 49 metres, i per tant és un espai on sí que es podrien jugar partides federades i, a més a més, contribuiria al desenvolupament tant físic, com tècnic dels xiquets de l’escola, i evitaria desplaçaments als pobles del voltant.
A pesar de que la pilota valenciana va passar uns anys amb una certa decadència, de nou està més viva que mai. Aquest esport autòcton de la nostra Comunitat torna per a quedar-se. La pilota s’ha convertit en un esport que agrada a les noves generacions. La recuperació del trinquet és un argument per demostrar que la pilota sols pensa amb el futur.