El 12 de juny es va presentar una publicació que acompanya a l’exposició que actualment es pot visitar al Museu Valencià de la Festa.
LVA.- L’acte va comptar amb la participació desinteressada del Grup de Danses Berca, Agustin i Amaia orfebres, Pepe Talamantes fotografia, Perruqueria Paola Maravilla, Perruqueria Pingo, Perruqueria i maquillatge «Moños», Tacte Manaia i Fotoaficionats Algemesí.
La publicació recull en les seues pàgines algunes de les peces que poden veure’s en l’exposició, tant com algunes de les que no han pogut formar part de la mostra, bé pel seu estat de conservació o bé perquè es va fer una selecció tenint en compte l’espai expositiu. Es tracta d’un llibre on es podrà fer un recorregut a través de la història de la moda des de 1890 fins als anys noranta del segle passat, i com d’important ha sigut l’aplicació de la fibra de la seda a diferents teixits, bé en el seu camp tradicional i folklòric valencià, tant com en la indumentària d’inspiració internacional.
Acompanyada d’una gran quantitat de detalls i fotografies de gran qualitat, el lector podrà seguir el fil conductor de la mostra a través de les pàgines del catàleg, amb textos d’experts en matèries de restauració, indumentària tradicional, internacional i en la ruta de la seda. Es tracta d’una publicació que materialitza en les seues pàgines algunes de les peces que han format part del procés d’investigació i creació de l’exposició, gran part d’elles cessions de col·leccions privades, ja que el fons tèxtil del museu està especialitzat en indumentària festiva.
El projecte tèxtil del museu, que el comissari Guillem Alventosa Talamantes porta entre mans des de 2015 com a historiador de l’art especialitzat en història de la moda, va rebre el premi «Seda Creativa 2020 «Silk Friendly Dones i Rutes de Pau» com un treball innovador que va ser partícip d’un procés de recuperació i dinamització d’un ofici marginat com és la modisteria i la confecció, genèricament format per dones i que és exemple d’artesania i preservació de saviesa patrimonial en el nostre territori.
Així doncs, a través de les mostres expositives realitzades en el museu d’Algemesí, no sols es dóna a conéixer la importància del patrimoni tèxtil, sinó que també es dinamitza a dones en situació de desocupació dins del camp de la modisteria, per a rehabilitar algunes de les peces del fons permanent del Museu, o realitzar reproduccions que després són emprades en les desfilades de recreació històrica que es duen a terme en el claustre del convent.
En aquest cas, la presentació del catàleg, donada l’actualització de les mesures de la COVID-19 per la Generalitat Valenciana, es va acompanyar d’una xicoteta desfilada, fet que no ocorria des d’abans de la pandèmia, un pas avant cap a la normalitat per a mostrar als assistents algunes de les peces del catàleg amb 20 models participants.
La desfilada, que va acompanyar a la presentació, va anar un homenatge a la seda i l’alta costura, amb interpretació de danses folklòriques valencianes per part del grup de danses local Berca, acompanyat de poesies tradicionals sobre la seda, i un repàs per l’alta costura espanyola dels anys 50 als 80, amb peces propietat del comissari de dissenyadors com Balenciaga, Pertegaz, Berhanyer, Pedro Rodríguez, Caruncho Madrid, Asunción Bastida, «El Dique Flotante», Santa Eulàlia… Tot un luxe, producte de la col·laboració ciutadana on des de les models, fins al maquillatge, perruqueria i orfebreria són procedents d’Algemesí, que de manera desinteressada participa en aquest projecte per a convertir de nou en el claustre del museu la història de la indumentària en un espectacle viu i molt interessant.
En l’acte de presentació del catàleg van estar presents José María Chiquillo, President Internacional Red UNESCO Ruta de la Seda, i la escriptora Anik Thebia, que ha sigut Oficial Superior de la ONU i la UNESCO.