Març és sinònim de canvi, de l’arribada de la primavera, però també és un mes de dones i de Falles. En aquest any marcat per la pandèmia no podrem eixir al carrer ni per a les manifestacions més violetes i feministes ni per a tirar coets i vibrar al ritme de les mascletades. Per això, des de La Veu d’Algemesí hem volgut apropar-nos a Amparo Lluch, una dona que és pura pólvora, tant pel seu caràcter com per la seua trajectòria.
Ainhoa Machí.- La nostra protagonista va nàixer en Algemesí sent la major de cinc germans. En el 1977, amb la falla Ideal Terrassa a escassos metres de sa casa i amb l’edat d’onze anys, els seus pares, que mai havien estat vinculats amb el món faller, van decidir que els seus descendents, inclosa ella, havien de formar part d’aquesta festa tan valenciana.
Amb la curta edat de 14 anys ja va conèixer al que seria l’home de la seua vida, Fernando Ferrís, amb el que es va casar cinc anys després. El seu home venia d’una família que s’havia dedicat tota la vida a la compravenda de fruita i tenien un magatzem, ‘Frutas Desiderio’, i ella no va tardar en incorporar-se al negoci. I actualment du 18 anys treballant com a dependenta en la fruiteria, a més dels anys que s’ha ocupat d’altres qüestions relacionades.
En l’any 2007, Vicent Ramón García, el que va ser alcalde de la nostra localitat durant huit anys, va animar a Amparo a formar part de la seua llista electoral en el Partit Popular, sense ella saber que es convertiria en Regidora de Festes i Comerç en la primera legislatura i també de Mercats en la segona.
D’aquesta manera, la nostra protagonista va començar a experimentar de ben prop el que implicava l’organització de la seua festa favorita, les Falles. I més va ser així quan al mateix temps es va convertir en la presidenta de la Junta Local Fallera des del 2011 fins al 2015.
En aquest sentit, Amparo reconeix que durant els seus anys com a presidenta i regidora va ser partícip de la baixa representació femenina present en les institucions i associacions locals encarregades de la gestió de festes. De la mateixa forma, assegura que aquest fenomen ha experimentat canvis en els últims anys.
Lluch assegura que d’un temps ençà s’ha pogut observar una major paritat de gènere tant en la Junta Local Fallera com en altres organismes del nostre municipi. Afirma que el paper de la dona és fonamental tant en l’organització de les Falles com també ho seria en altres celebracions on, fins al moment, sí que s’ha percebut aquesta bretxa com és el cas de la Setmana Taurina.
Ara es dedica al negoci familiar, la fruiteria, i a gaudir de la companyia del seu home i dels seus dos fills, Desi i Ferran, dels que parla amb gran estima. La pandèmia ha afectat de manera significativa a les seues rutines ja que és una persona a la que li encanta el comboi. Per això, des de fa dos anys ha començat a formar part de la directiva d’ACSA, on desenvolupa les seues funcions al costat de la seua amiga i companya Maria Àngels Sierra.
Des de La Veu d’Algemesí volem aprofitar per a agrair la labor que duen a terme tant Amparo com totes aquelles dones que continuen lluitant pels nostres drets.