No podem consentir que passe el mateix que amb els cítrics de Sud-àfrica. També exigim que s’active la clàusula de salvaguarda d’una vegada per totes.
Més Compromís.- Sabem de sobres la gran crisi que està travessant l’agricultura valenciana. Feia poc apareixia als mitjans de comunicació una notícia molt desoladora: Un llaurador d’Algemesí cobrava 100€ per set mil quilos de taronges, és a dir 1€ per 70 quilos de taronges. Açò no havia passat mai i és clarament una conseqüència de la saturació dels mercats amb cítrics importats, fruit dels acords comercials que es firmen amb països tercers, els últims Sud-àfrica i Egipte. Uns acords comercials que se signen passant per alt les repercussions que tenen sobre l’agricultura valenciana. Recordem que l’acord del tractat comercial de la Unió Europea amb Sud-àfrica va ser votat en contra per Compromís, però el Partit Popular i PSOE del Govern central van votar a favor o es van abstindre, sense importar-los les nefastes conseqüènciesque anava a tindre al camp valencià.
I és que aquest acord, el tractat de Sudàfrica, se signà sense fer cap estudi previ per veure quina incidència tindria l’entrada de fruita de Sud-àfrica a Europa, amb unes condicions més avantatjoses que la fruita valenciana.
Ara a l’acord amb Mercosur tot apunta a queva a passar el mateix. Molts polítics estan celebrant l’acord com exitós (entre ells el president en funcions Pedro Sánchez), i malauradament eixe èxit serà a costa de que isquen perdent els mateixos de sempre, els valencians: els productors de cítrics, la indústria de fer sucs que aprofiten la fruita que no es pot vendre ací, etc.
En Compromís ens agradaria que el Govern Espanyol agafara l’exemple del Govern Francés, que ha parlat d’obrir un debat sobre les repercussions d’este acord amb l’agricultura del seu país.
Per altra banda també demanem al Govern Espanyol que active d’una vegada la clàusula de salvaguarda i que tanque l’entrada de cítrics sudafricans per l’alt risc fitosanitari que està ocasionant. Segons dades oficials de la Unió Europea, sense anar més lluny, al mes de juliol passat es detectaren greus plagues de cinc partides infectades i, des del 2015, s’han constatat 136 enviaments de cítrics sud-africans contaminats.
Per tot açò presentem esta moció, perquè no podem donar l’esquena al llaurador i a tot el sector agrícola a què tant li deguem . Quedar-nos de braços creuats seria una falta de respecte i una temeritat per la nostra part. Confiem que la resta de grups polítics d’Algemesí deixend’un costat l’obediència partidista, miren pel seu poble i pel camp valencià i voten a favor d’aquesta moció en defensa del camp i dels llauradors algemesinencs i valencians en general.