El treball situa els orígens dels castells en la Muixeranga d’Algemesí i el ball de valencians.
En l’acte, organitzat per l’Ajuntament i la Muixeranga d’Algemesí, que tindrà lloc el divendres 23 de març a les 19.30 hores en el Museu de la Festa, es presentaran, per primera vegada fora de Catalunya, els dos volums de l’Enciclopèdia Castellera. Participaran Lluís Escartí, com a presentador, i els autors: Jordi Bertran, director del Museu Casteller de Catalunya, i Xavier Brotons, director de l’enciclopèdia. Una gran obra que dedica un capítol a la Muixeranga d’Algemesí i al ball de valencians com a antecedents dels castells.
El primer volum, ‘Història I: dels antecedents al 1939’, se centra en l’inici de la història del fet casteller, analitzant els seus antecedents i descrivint els seus orígens (Muixeranga d’Algemesí, ball de valencians…) i continua fins al final de la Guerra Civil, passant per la Primera Època d’Or (primers castells de 9), la posterior decadència i finalment la reinaixença, iniciada el 1926. Aquest primer volum està signat per Jordi Bertran, Joan Bofarull Solé, Xavier Brotons, Alexandre Cervelló, Jordi Castañeda, Pere Ferrando i Xavier Güell.
El segon volum, ‘Història II: del 1939 al 2016″, analitza el període des del final de la Guerra Civil, fins a pràcticament hui en dia. O el que és el mateix, des de la represa de l’activitat castellera i un posterior estancament, fins a la recuperació dels folres i amb ells, la pugna per la supremacia entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (1969-1980), l’inici de la coneguda Segona Època d’Or, amb la recuperació dels castells de 9, i de l’etapa d’excel·lència que encara gaudeix el fet casteller, iniciat el 1993 amb el 2de9 carregat dels Minyons de Terrassa. Aquest volum també inclou un estudi dels diferents concursos de castells que hi ha hagut al llarg de la història. Alexandre Cervelló, Eloi Miralles, Josep Bargalló, Santi Terraza, Joan Beumala i Jordi Suriñach signen aquest segon volum.
Al llarg dels anys 2018 i 2019 està previst que Cossetània Edicions publique la resta de volums de l’obra.